geschuddenis

Het zangjaar 2015 is begonnen met een optreden in Amersfoort. Schudden voor Gebruik heeft een jaar geleden een optreden verzorgd in de Oude Viltfabriek en goede reclame voor zichzelf gemaakt. In 2015 mochten we terugkomen. Nu voor een besloten feest. In het intieme zaaltje hebben we  twee keer een half uur opgetreden en werk laten horen van Prateur 2014 , nieuwe nummers en ook een aantal “gouwe ouwe” . Het publiek heeft het gewaardeerd en..we hebben alweer nieuwe uitnodiging gekregen…een optreden in april in Arnhem en in mei in Burgers Zoo.

De komende tijd staat in het teken van 2 korenfestivals. Als eerst op 28 februari in Ulft op het
BALK-Festival-Oost. Daarna zingen we ook weer mee met de Arnhemse koren op de Volkorenavond.

We hebben er zin in en als jij ons volgt……Kom dan een kijkje nemen op één van deze locaties. Kijk bij de optreeddata voor verdere details.

En verder zijn we hard aan het werken aan een nieuw programma, dat we in het najaar op de planken gaan brengen. Houd de site in de gaten voor verdere details!!

Zondag 3 november 2013 treedt Schudden voor Gebruik voor de allerlaatste maal op met de voorstelling Momo en de Tijdspaarders in theater De Lieve Vrouw – Lieve Vrouwestraat 13 – Amersfoort. Aanvang voorstelling 14:30 uur.

Speciale aktie:

U ontvangt op het tweede kaartje (en het vierde en ook nog eens op het zesde!) eur 2,50 korting.
Bij voorkeur reserveren (onderaan) via deze website.

UIt: Rheden.Nieuws.nl agenda

ARNHEM – Momo en de Tijdspaarders is de nieuwe productie waarmee theaterzanggroep Schudden voor Gebruik dit seizoen langs verschillende theaters toert. De gezongen familievoorstelling heeft actueel thema, jonge makers, en een bijzondere totstandkoming. De productie is op vrijdag 4 oktober te zien in het theater van het Beekdal Lyceum te Arnhem.

Momo is een bijzonder meisje. Ze leeft op zichzelf, maar heeft veel vrienden omdat ze goed kan luisteren en altijd raad weet. Het leven is goed, en er is van alles te beleven. Maar dan duiken de Grijze Heren op. Op slinkse wijze proberen ze van iedereen tijd te stelen om zelf langer te kunnen leven. Zelfs Momo’s vrienden raken in de ban van het tijdsparen. Zal het Momo lukken om de Grijze Heren te slim af te zijn?

Prijs
In 2009 won Schudden voor Gebruik de Liever de Liemersprijs, die een op maat geschreven voorstelling mogelijk maakte. De groep koos niet voor gevestigde namen, maar besloot zijn eigen muzikaal leider en regisseur een kans te geven hun talenten te ontplooien. Zo creëerden componist Elke Jansen en librettist Natasha Schulte samen hun eerste avondvullend muziektheaterstuk, met als uitgangspunt de (individuele) kwaliteiten van alle Schudders. Momo en de Tijdspaarders, naar het gelijknamige boek van Michael Ende, is een a-capella gezongen familievoorstelling met een actueel – en ook tijdloos – thema: hoe gaan we om met onze tijd?

Schudden voor Gebruik zoekt diepe bas
Theaterzanggroep Schudden voor Gebruik bestaat uit veertien ervaren zangers en zangeressen die meerstemmige a capella-zang in hun hart hebben gesloten. De groep combineert verrassende teksten met een subtiele theatrale invulling. Momenteel zijn er vacatures voor een bariton en een diepe bas. Lijkt het je leuk? Reageer via: info@schuddenvoorgebruik.com

Informatie
Momo en de Tijdspaarders, door theaterzanggroep Schudden voor Gebruik is op vrijdag 4 oktober om 20.00 uur te zien in het theater van het Beekdal Lyceum, Bernhardlaan 49 in Arnhem. Libretto en regie: Natasha Schulte, compositie en muzikale leiding: Elke Jansen. Voor meer info en speeldata zie www.schuddenvoorgebruik.com. Kaarten kunnen worden gereserveerd via info@schuddenvoorgebruik.com en zijn ook verkrijgbaar voor aanvang van de voorstelling bij het Beekdal Lyceum.

Uit De Gelderlander… Rubriek GENIET in Arnhem

ARNHEM – Theatergroep Schudden voor Gebruik is op zoek naar nieuwe leden en heeft plaats voor een diepe bas, bariton, mezzo en sopraan. Repetities vinden plaats op dinsdagavonden in Velp, audities zijn er vanaf eind augustus 2013. Noten lezen is geen vereiste, een getrainde stem, goede oren en bereidheid tot thuisstudie wel. Voor audities kun je contact opnemen met Anneloes Olieman, 06 18722405 of via info@schuddenvoorgebruik.com.

Schudden voor Gebruik is onder andere te zien en te horen op zondagmiddag 11/8 (‘Sonsbeekshake’ , vier optredens tijdens de Arnhemse S o n s b e e k T h e a t e r A v e n u e)

 

Beste theater- en zangliefhebbers,

Misschien zijn jullie  al op vakantie geweest, misschien blijven jullie lekker thuis of hebben jullie  het nog voor de boeg…Een goed moment om  jullie nu alvast op de hoogte te  brengen van de activiteiten van Schudden voor Gebruik  voor  het najaar.

Op zondag 11 augustus treed Schudden voor Gebruik om 14. 00 15. 00, 16, 00 en 17.00 op tijdens het Sonsbeek festival met het programma “Sonsbeek Shake”

Voor de familieproductie Momo en de Tijdspaarders  staan nog twee optredens gepland;

vrijdagavond 04 oktober in  theaterzaal van het Beekdallyceum te Arnhem

zondagmiddag 03 november in Amersfoort

Een productie over een actueel onderwerp: Tijd!

… gebaseerd op het gelijknamige boek van Michael Ende;

… speciaal geschreven en gecomponeerd voor en in opdracht van Schudden voor Gebruik;

… gemaakt met het prijzengeld van de Liever de Liemers Cultuurprijs;

… vol meerstemmige a capella zang, spel, spanning, humor, verrassing en…

Ga voor een sneakpreview naar deze link:  http://www.schuddenvoorgebruik.com/momo

En tot slot kunnen we melden dat Schudden voor Gebruik is geplaatst voor het BALK korenfestival (1e klasse Vocale groups) in de Doelen te Rotterdam op zaterdag 09 november .

Tot in het theater!

 

 

 

Een oude stad aan de Waal…Momo en de Tijdspaarders strijken neer in de stad van de Vierdaagse, van NEC en het Kronenburgpark en….van Theater de Lindenberg! Om 19:30u zullen de zangers en zangeressen van Schudden de vierde voorstelling geven over de heldhaftige Momo in de strijd tegen die gemene grijze heren.

Momo en de Tijdspaarders, take 2. Zaterdag 9 maart.  Na de try-out in Dieren zijn er flink wat verbeterpunten  op theatraal en muzikaal gebied gerealiseerd. Dat willen we u graag laten zien in het intieme theater aan de Dorpsstraat in Elst de Kultuurklup.  Nieuwsgierig naar Momo, de grijze heren, Gigi en de schildpad? Om 20:00 uur  gaan de deuren open. Hierbij alvast een voorproefje: http://www.schuddenvoorgebruik.com/momo.

Aankomende zaterdag wordt liefhebbers van koorzang lichte muziek, popmuziek aangeraden om het witte landschap te doorkruisen richting Ulft. In de voormalige fabriek Dru zijn de ruimtes perfect ingericht. Als één van de eerste koren start Schudden voor Gebruik. We zingen drie nummers uit onze nieuwe theaterproductie “Momo en de Tijdspaarders” en drie nummers uit ons basisrepertoire. Alle gegevens over deze dag vindt u in de volgende link: Programmaboekje BALK Festival Oost (3)

CONFERENTIEZAAL

11:25 uur Schudden voor Gebruik

Wat een mens kan verdragen (Elke Jansen)

Fast Food (Elke Jansen)

Terwijl je weg was (Elke Jansen)

Als ik heenga (Wilbert Friederichs)

Omarm (Bløf / Sjors ter Braak)

Wanneer gaan we weer naar huis (Theo Nijland / Tijs Krammer)

Schudden voor Gebruik presenteert:

Momo en de Tijdspaarders.

De gezongen familievoorstelling Momo en de Tijdspaarders is de nieuwe productie waarmee theaterzanggroep Schudden voor Gebruik dit seizoen langs de theaters toert. Op zondagmiddag 3 februari om 14.30 uur is de try out in Schouwburg Theothorne in Dieren. De komende tijd is onze aandacht gericht op de gehele aankleding van de productie:

  • de laatste muzikale puntjes op de i, dynamiek, tempo, wie geeft de tonen aan
  • het decor: daar schrijven we nog niet zoveel over: kom maar kijken
  • de regie, wanneer moeten we waar staan en met wie en welke kleding hebben we dan aan.

Het zijn spannende tijden voor onze “Schudders”. Deze uitvoering is bijzonder door de geheel eigen inbreng van dirigent/componist Elke Jansen en schrijver van het libretto en regisseuse  Natasha Schulte. Na onze try out blijven we “schaven en kneden”. We werken toe naar een tweede optreed mogelijkheid in het intieme theater van de Kultuurklup in Elst. Blijf de website volgen voor meer nieuws over Schudden voor Gebruik en ‘Momo en de tijdspaarders’.

Klik hier voor de trailer.

Schudden voor Gebruik gaat met zijn tijd mee. Dus bouwen we (lees Sjors ter Braak) een website die past bij de huidige tijd. We hopen u te kunnen informeren op een originele en overzichtelijke manier.  Ook vinden wij het leuk u impressies te geven over onze optredens middels foto’s en verslagen (geschuddenis). Scroll, klik, geniet en reageer.

In het jaar 2013 start de theaterproductie: ‘Momo en de tijdspaarders’. Maar het eerste geplande optreden met publiek is het festival van BALK in Ulft op 16 februari 2013. Natuurlijk zullen we de toehoorders verrassen met ‘Momo-nummers’.

Een mooie aankondiging waarin wij worden uitgelicht kunt u vinden via deze link: BALK Festival Oost

Ook in 2012 heeft Schudden voor Gebruik haar medewerking verleend aan Prateur. Ditmaal hebben wij samen met Stijn Hoes een lied gezongen, gecomponeerd door Mariëlle Woltring: ‘Soms hoop ik mij een beter mens’. De tekst werd geschreven door Jibbe Willems. Vele avonden stond Schudden voor Gebruik op het later bekende balkon vlakbij de Eusebiuskerk. Aldaar stonden nog danseressen van dansgroep ‘Dansstorm Oost’, 22 hoog! Een waar spektakel in het Paradijs van Arnhem!

Klik hieronder voor meer informatie:

Website prateur

Prateur in De Gelderlander

Gelderlander: Verbod op balkonscene

Midden in de zomervakantie heeft Schudden voor Gebruik een bijzonder optreden mogen verzorgen. Op het buitenterras van restaurant de Klomp (nabij de Rijkerswoerdse Plassen) zong een flinke delegatie een aantal liefdesnummers ter ere van het 25-jarig huwelijk van bas Theo en zijn vrouw Adele. Ook het vrouwenkoor Zijdelinks gaf een acte de presence, zodat de eters bij ‘de Klomp’ een zeer muzikale avond hadden.

De voorbereidingen op het nieuwe theaterseizoen zijn in volle gang. Toch heeft Schudden voor Gebruik gemeend even stil te staan bij haar 12 ½ jarig bestaan. Op zaterdag 12 mei heeft onze theaterzanggroep het verleden even doen herleven.

In theater Het Hof werden ’s middags en ’s avonds nummers gezongen uit de producties ‘De Tegendraadse Draak’, ‘Job de man’, ‘Spoken’, ‘Schudden in Bed’ en ‘Zand Erover’. Maar ook hebben we de toeschouwers een kijkje laten nemen in de toekomst. Uit ‘Momo en de Tijdspaarders’ hebben we een medley gezongen met al een leuke inkijk op deze productie.

De jubileumvoorstelling was tevens de laatste van onze bas/bariton Mark Vermeeren. Zanger van het eerste uur, Sint Joris uit het sprookje en tenslotte de ‘dode man’ uit ‘Zand Erover’.

Een goede traditie in de Koepelkerk te Arnhem wordt voortgezet. Schudden voor Gebruik heeft deelgenomen aan de inmiddels “beroemde” Volkorenavond. Een podium voor koren en door koren. Voor Schudden een goede gelegenheid om alvast iets te laten horen aan ons publiek van ‘Momo en de Tijdspaarders’. Op de foto een scène uit het lied ‘Voorpost van de dood’. En wie goed kijkt… ziet een nieuw gezicht. Paul Greidanus komt ons koor versterken. Deze bas/bariton met een hoop ervaring op het gebied van theater maken en zingen maakt zijn debuut met Schudden voor Gebruik op de Volkorenavond van 2012.

Meer foto’s van deze avond zijn te zien op : http://www.volkorenavond.nl/LightNEasy.php?page=fotos

Voor de tweede keer op rij zingen we tijdens de “Warme Winterweken” in het Openluchtmuseum:

Schudden voor Gebruik treedt op in Zeeuwse Kerk-Openluchtmuseum Arnhem.

Theaterzanggroep Schudden voor Gebruik verzorgt op vrijdag 6 januari drie optredens in de Zeeuwse Kerk te Arnhem. De kerk staat in het Openluchtmuseum. De optredens starten om 14:00, 14:45 en 15:30u en ieder optreden zal ongeveer een half uur duren.
Schudden voor Gebruik zingt a-capella en de verrassende teksten worden gecombineerd met een subtiele theatrale invulling.
In 2012 bestaat de groep 12½ jaar, in het voorjaar staan meer publieke optredens gepland.

Drie keer was er een volledig gevulde Zeeuwse Kerk met aandachtig publiek bij ‘Beleef de Winter’ in het Openluchtmuseum. Liedjes uit ‘Schudden in Bed’ en ‘Zand erover’ vormden de hoofdmoot van onze drie (steeds verschillende) optredens, waarin ook de première van een liedje uit Momo: ‘Nu even niet’. Geen sneeuw deze keer, wel smakend naar meer.

111112_LiemersDe raads- en commissieleden zijn uitgenodigd voor een exclusieve Sneak Preview op 22 november in het Musiater in Zevenaar. Tijdens de Sneak Preview wordt ons de slogan en het beeldmerk gepresenteerd. Ik ben wel benieuwd dus bestel mijn kaartje bij het Musiater. Met een grote opkomst en een wat bijzondere opluistering van het duo flirt start de middag. De initiatiefnemers vertellen over de achtergrond en de aanloop van deze avond. Tussendoor zingt Schudden voor Gebruik een aantal liedjes. Vermakelijk en interessant, maar als ik op mijn horloge kijk begin ik toch te twijfelen aan de timemanagement van de organisatie. We lopen behoorlijk uit. Uiteindelijk zien wij de slogan en het logo dan ook later dan de TV Gelderland kijkers. Liemers 2020 betitelt de regio tussen de Arnhem en de Duitse grens als de ‘gelukkigste regio van het land’. Dit uitgangspunt heeft geleid tot een grote rode smiley, met de slagan:”De Liemers, helemaal goed. De kleur is natuurlijk goed! Een lachende smiley straalt inderdaad ook geluk uit. Maar het gevoel dat me toch bekruipt, wat is er mis met Liever de Liemers? Misschien moet ik even wennen.

Ons passend programma van steeds 3 liedjes vormde de muzikale onderbreking bij de presentatie van het logo en slogan van de regio-marketing van de Liemers in het Musiater in Zevenaar. Het publiek bestond uit ondernemers en politici uit de vier Liemerse gemeentes. Als sluitstuk was een aangepaste tekst van ons roddellied voorbereid: “Nu-u-u-u is de Liemers heel’maal goed,… “

111109_TopfestivalEen dag vol koren. Schitterende zalen, prachtige optredens met zang en beweging. In die ambiance deed Schudden voor Gebruik mee aan dit festival. We moesten lang wachten voor we onze stemmen echt mochten gebruiken en voor we het wisten waren die 20 minuten al weer voorbij. Het resultaat een verdienstelijke vierde plaats in de 1e klasse Vocal Groups 9-25 leden. Eén van onze nummers was “Omarm”, een lied van Bløf. Sjors ter Braak, één van onze tenoren heeft dit nummer gearrangeerd en op 12 november hebben we het nummer voor het eerst ten gehore gebracht aan het publiek.

111109_Balk

Een boeiend en inspirerend project vormde onze invulling van een van de scènes van Prateur 2011.

Samen met vier instrumentalisten op exotische snaarinstrumenten zongen en speelden we in de Waalse kerk op zeven avonden steeds zes keer ‘’De zondvloed”. De scène bevatte teksten (door Albert Hoex verzameld) uit diverse mythes over het einde der tijden (“Het eerste teken zal zijn dat de zon in het westen opkomt..”) en een bewerking (door Andries van Rossem) van het gregoriaanse ‘Dominus Dixit’.

Regie was in handen van Hanneke de Jong & Jonas de Witte. ‘De Kleedkamer’ had ons voor deze productie passend gekleed. Marije Ulrich vulde soepel de leemte op die ontstond omdat een paar van onze leden niet de volledige tijd vrij konden maken. Het was een in alle opzichten mooie en intensieve ervaring, dat alom werd gewaardeerd en waarin we ons op een bijzondere wijze konden ontplooien en presenteren.

Na de laatste voorstelling zongen we als dank aan alle deelnemers dit ‘Dominus dixit’ nog een keer extra, maar dan in de grote Walburgiskerk: om stil van te worden.

Schudden voor Gebruik heeft meegedaan aan het voormalige ‘Ommetje Arnhem’. Theater de Plaats heeft dit jaar aan het begin van een nieuw cultureel jaar het Ommetje een nieuwe naam gegeven: Prateur (een samensmelting van professioneel en amateur). Schudden voor Gebruik was te zien in de Waalse kerk in Arnhem. Via onderstaande link is een groot deel van onze scène te zien.

klik hier voor het filmpje

Het nieuwe koorseizoen voor Schudden voor Gebruik is begonnen. De eerste focus ligt op het korenfestival (12 november 2011) in Apeldoorn. Mirjam Heinen vervangt Elke Jansen, als repetitor/dirigente, die met zwangerschapsverlof is.

Een hele tijd hebben wij heel goed kunnen repeteren in de lerarenkamer en soms in de ‘galmende’ gymzaal van de Arnhemse Buitenschool. Helaas gaat de locatie sluiten en hebben wij op 5 juli 2011 als dank voor het beschikbaar stellen van de repetitieruimte een slotconcert gegeven.

Op 17 juni a.s. zal Schudden voor Gebruik voor de laatste maal de voorstelling geven van Zand Erover. Locatie is de Junushoff in Wageningen. De voorstelling start om 20:30u in de kleine zaal.

Op deze avond zullen we afscheid nemen van onze sopraan Renate Elfrink.

20 april, 5 juli en 3 september
Met korte optredens hebben we bij drie gezelschappen de muzikale omlijsting verzorgd tot volle tevredenheid van de aanwezigen (in Bergh, Arnhem en Hoenderloo).

Tussen januari en juni is ‘Zand erover’ in acht theaters opgevoerd. In totaal hebben ongeveer 450 mensen dit voorjaar van deze voorstelling genoten. Een aantal inhoudelijke reacties vanuit het gastenboek is onder de rubriek ‘recensies’ opgenomen.

De optredens waren achtereenvolgens in Bergh (Het Barghse Huus, 21 jan), Nijmegen (De Lindenberg, 4 feb), Ulft (Dru-fabriek, 5 feb), Doetinchem (Gruitpoort, 11 feb), Elst (Kulturklup, 18 mrt), Soest (Artishock, 20 mrt), Amersfoort (De Kamers, 1 apr) en Wageningen (Junushoff, 17 jun). Toeschouwersaantallen varieerden van 35 tot ruim 110 (Lindenberg). Met de vier voorstellingen en try-out in 2010 hebben we ongeveer 800 mensen als publiek voor deze voorstelling gehad. We merkten als zingend en spelend dat het al doende beter werd, zeker als de tussentijd tussen de voorstellingen niet zo groot was.

Aan het einde van de reeks gaat onze dank uit naar onze artistieke begeleiding Elke Jansen (muziek) en Natasha Schulte (regie) en naar Joke Koot voor niet aflatende hulp bij het licht. Na de laatste voorstelling namen we afscheid van Renate Elfrink.

Onder het motto ‘’Gouden keeltjes in de kerk’’ staat er op een groot aantal middagen tijdens de winteropenstelling van het Openluchtmuseum steeds een koor in het Zeeuwse kerkje, dat drie keer een half uur optreedt (steeds om 14u, 14.45u en 15.30u). In deze serie mochten we als ‘’Schudden voor Gebruik’’ het seizoen afsluiten op 16 januari. Met buiten een dik pak sneeuw mochten we binnen steeds een enthousiast publiek in een goed gevulde kerk treffen. Een mooie onderbreking van ‘Zand erover’ en voor herhaling vatbaar.

Sopraan Renate Elfrink verlaat Schudden na de laatste voorstelling van ‘Zand Erover’ in juni 2011. Achter deze wolken schijnen echter 3 nieuwe zonnen! Diepe bas John de Beijer heeft zich na een korte afwezigheid weer bij ons aangesloten. Om schudden muzikaal compleet te maken verwelkomt Schudden voor Gebruik met trots twee nieuwe leden: sopraan Christa Helder en alt Judith Klaasse.

Een extra festival dit jaar, mede omdat onze Luc een van de organisatoren was. In de conferentiezaal, boven in de DRU-fabriek in Ulft mochten we direct na de middag-pauze ruim 20 minuten optreden met (bijna) allemaal liedjes uit ‘Zand Erover’. Het kennerspubliek van collega-koren was enthousiast over ons optreden.

Ook de jury was vol lof, maar gaf natuurlijk ook tips en opbouwend commentaar (zie recensies). Er was geen competitie met andere koren. Onze regisseuse, Natasha Schulte, trok grote belangstelling met haar workshops over podiumpresentatie. Het motto van dit festival ‘ter lering en vermaak’ werd zeker waargemaakt.

“Over de doden niets dan goeds. Althans, dat hoop je dan, als je zelf ooit de pijp uitgaat.” Deze twee zinnen typeren het verhaal achter ‘Zand erover’, waarin een man (gespeeld door Mark) ontdekt wie zijn echte vrienden zijn. Een onschuldig verjaardagsfeestje ontaardt in sociale wanorde, vol achterklap en geslijm, zede en ontucht, vreugde en verdriet. Of is het een begrafenis?

Tekst en muziek van dit scenario zijn geschreven door respectievelijk Wilbert Friederichs en Jetse Bremer voor ‘’Be Sharp’’, die het in 2001 een aantal keren hebben gezongen en gespeeld. Middels de regie van Natasha Schulte hebben wij het stuk een nieuw leven gegeven.

De première was op 1 oktober in Arnhem (Theater Het Hof). In 2010 hebben we het nog drie keer gespeeld in Arnhem (Het Hof, 2 okt), Apeldoorn (Merlijn, 6 nov) en Zevenaar (Musiater, 27 nov). In totaal hebben toen al ongeveer 350 mensen deze productie gezien.

In de foto-serie (zie foto’s) zijn een aantal typerende scènes en bijbehorende liedjes herkenbaar: Lang zal ie leven, Weer een jaar meer, Lachen, Nee Luister, Daar ligt ie dan, Huilen en Genomen. Ook het Roddellied, Waar zou hij zijn, en het slotlied ‘Voor je het weet is het voorbij’ zijn en blijven leuke liedjes die ook buiten het totaal van deze productie op ons repertoire blijven staan.

Bij recensies staan uitspraken uit ons gastenboek, van première en van de voorstellingen erna. Zowel Wilbert Friederichs en Jetse Bremer, als een afvaardiging van ‘Be Sharp’ hebben met genoegen en waardering onze versie van ’Zand erover’ beluisterd en bekeken. Met plezier doen we de volgende serie voorstellingen in het voorjaar van 2011.

Vlak voor de vakantie was het een goed moment om het hele programma uit te voeren voor een kritisch kennerspubliek, dat ondanks de warmte met z’n 30-en was komen opdagen. Nuttig om het geheel te doen met alles erop en eraan. Het bleek goed te verstaan, maar decor en opstelling was af en toe wat rommelig. Een video-opname en een hele serie foto’s (zie foto’s) helpen ons om het beter neer te zetten vanaf de echte première in oktober.

Als winnaar van de Liever de Liemers prijs 2009, is het wel netjes om bij de opening van het seizoen 2010 acte de présence te geven bij het Musiater in Zevenaar. Jammer dat het precies tegelijk viel met een wedstrijd van het Nederlands elftal tijdens het WK-voetbal. Voor de paar toeschouwers hebben we natuurlijk extra ons best gedaan. Het was een mooi voorproefje voor de uitvoering op 27 november 2010 op datzelfde podium.

Een hele dag op pad, helemaal naar Castricum, om mee te doen aan het festival aldaar. Ook daar konden we laten zien hoe ver een serie nummers uit “Zand erover’ stond. De jury gaf goed, kritisch en lovend commentaar. ‘Mooi theatraal, veel talent”, ‘kortom: genoten’, “boeiend om naar te kijken en luisteren” en ook ‘ beter afwerken en meer de ruimte gebruiken” (zie verder recensies). Een prima ervaring, een leuk festival, al is het ver weg.

Na een voorjaar vol repetities kon Schudden voor Gebruik vast aan collega-koren een voorproefje geven van een paar nummers uit het nieuwe programma ‘Zand erover’, dat in oktober in première gaat. We mochten het toetje van de avond zijn. We ontmoetten vele oude bekenden; zie ook het gastenboek. Onze muzikaal leider was bij diverse andere koren ook te bewonderen en sloot de avond traditiegetrouw als aanjager/begeleider van het meezingen met een groot smartlapgehalte. Onze regisseur, Natasha Schulte, liet in workshops ’s middags ook andere zangers het theatrale aspect ervaren.

‘Schudden voor Gebruik’ werd niet alleen genomineerd voor de Liever de Liemers cultuurprijs 2009, maar wist op de gala-avond met een prachtig optreden de jury te imponeren en ging met de winst naar huis. De prijs was een trofee en een geldprijs van €4000,-, die besteed zal worden aan een geheel nieuw en eigen productie.

Juryvoorzitter Ati Gottschal:
‘Het was al niet eenvoudig om uit de 25 aanmeldingen voor de prijs vijf genomineerden te kiezen. Ongelooflijk moeilijk werd het toen we op de avond de genomineerden daadwerkelijk in actie zagen en hoorden. Het was allemaal zeer inspirerend en straalde grote energie uit. Een dergelijke verzameling van talent maak je niet vaak mee. Uiteindelijk hebben we ons toch kunnen verenigen op ‘Schudden voor gebruik ‘. De Theaterzanggroep bestaat uit twaalf ervaren amateur zangers- en zangeressen die a capella (zonder begeleiding van muziekinstrumenten) zingen. Het was een verrassend optreden. Elk gezongen woord was te verstaan. De intonatie en muzikaliteit waren groots en de presentatie uitstekend. Opvallend was ook de samenhang binnen de groep zonder dat het individu verloren ging. ‘Heel opmerkelijk en bijzonder’ , aldus de jury.

Overdag uitgebreid meegedaan aan het festival in Apeldoorn waarbij de jury de vele koren beoordeelde. In de competitie van middelgrote koren kwamen we op de achtste plaats uit, mooi in het midden van het totaal. De juryleden waren behoorlijk verschillend in hun oordeel en gaven cijfers van 7 tot 9. In de tekst veel lovende woorden, zoals “Zeer natuurlijke en effectieve presentatie”, “Heerlijk om jullie te horen én te zien” en “Fijn om jullie plezier te zien”. Zie verder bij de recensies. Het was een mooie generale repetitie voor de avond van de Liever de Liemers-cultuurprijs.

Met een voorstelling in theater de Gruitpoort (Doetinchem) is een serie van zeven voorstellingen ‘Schudden in Bed’ afgerond. Inmiddels zijn we bezig met het instuderen van het nieuwe programma met de titel ‘Zand erover”, dat in het najaar van 2010 in première gaat.

Tevens was het de (voorlopig) laatste keer van John de Beijer, onze diepe bas. Werkverplichtingen (scholing) maken het hem onmogelijk om op de dinsdagavond te komen oefenen. Gelukkig is Theo Yedema, al eerder lid van ons, beschikbaar en hij gaat ons vanaf november versterken.

13 en 25 juni 2009
Met een kort programma van tweemaal 20 minuten hebben we bij twee gezelschappen de muzikale omlijsting verzorgd tot volle tevredenheid van de aanwezigen (in Austerlitz en Lobith).

29 maart, 5 en 12 juni 2009
Na de uitverkochte zalen in 2008, gingen we nu wat verder van huis: Amsterdam en Amersfoort, waar we net genoeg publiek kregen om uit de kosten te zijn en kwamen weer thuis in een uitverkocht ‘Theater het Hof in Arnhem.

Met nummers uit de productie ‘Schudden in Bed’, maar ook enkele nieuwere nummers kregen we van de jury hoge cijfers, maar vielen helaas niet in de prijzen. De vijf juryleden gaven een 7,5 tweemaal 8 en tweemaal 8,5, gemiddeld dus 8,1 waarmee we beter waren dan een jaar eerder.
Voor de publieksjury kwamen we op plaats 7 met een 7,89. Voorwaar een goed resultaat en waardevolle adviezen van de jury.

9 en 30 november 2008
De ruim 70 bezoekers (uitverkocht) in de Karolingenzaal van het Lindenbergtheater in Nijmegen en de ruim 200 bezoekers in het Musiater in Zevenaar waren erg enthousiast over de voorstelling. In het gastenboek schreven ze stimulerend fijne reacties. Ook de kinderen waren tijdens deze middagvoorstellingen de hele tijd geboeid. Bij recensies staan enkele reacties uit het gastenboek en de mening van de recensente van De Gelderlander.
Ondanks al deze bezoekers, weten we dat er nog velen niet zijn komen kijken. We plannen dus in het voorjaar van 2009 een nieuwe reeks voorstellingen.

In een uitverkocht Theater het Hof in Arnhem was de première van ‘Schudden in Bed’.
Tussen het begin en het eind op een ‘king size’ bed baant de groep zich een weg door de zoete woestenij die relatie heet. Verleiding, woede, jaloezie, luiheid, wanhoop en passie; niets blijft onbezongen in dit bewogen liedjesprogramma. De honderd gasten en wijzelf hebben een goed gevoel over dit programma en de reacties zijn lovend. Onze muzikale leider Elke Jansen en regisseuse Natasha Schulte zijn tevreden en mogen met ons samen de honneurs in ontvangst nemen.

Voor het praktisch examen bij de dirigentencursus bracht elke cursist een eigen koor mee. Elke Jansen dirigeerde (voor de afwisseling) ons tijdens het optreden en liet daarmee zien dat ze terecht met allemaal 9’s slaagde. Onze nieuwe bas, John de Beijer, deed zelfs al mee. ‘Schudden voor Gebruik’ is daarmee helemaal compleet en heeft een extra gediplomeerde dirigent.

Dit jaar mochten we wel voor de jury optreden en die waren zeer lovend (zie recensies), vooral over de combinatie muziek en ‘choreo’. Muzikaal leider Elke Jansen gaf daarmee haar visitekaartje af en de samenwerking met regisseur Natasha Schulte bleek ook een gouden greep. Van het publiek kregen we bijna een acht (7,93) en reikten tot plaats vijf op de publieksprijs-ranglijst. De jury vond het passend om ‘Schudden voor Gebruik’ bij de bijna-prijswinnaars apart te noemen.

In voorjaar 2007 hebben een aantal leden en dirigente Josette Brinkhof ‘Schudden voor Gebruik’ verlaten. In oktober hadden we een nieuwe dirigente gevonden; Elke Jansen.
Geleidelijk werden ook de vacatures bij de leden opgevuld: Lisa Groener had in het voorjaar al de plek van Petra van Belois ingevuld. In het najaar kwamen Renate Elfrink (in plaats van Josette Brinkhof) en Sjors ter Braak (in plaats van Rem vd Berg).

12»